facebook twitter

GÖZ HAKKINDA...

LENS KULLANIMI

KONTAKT LENS DÜNYASI

Günümüzde dünyada 100 milyona yakın insan kontakt lens kullanmaktadır. Ülkemizde ise kullanıcı sayısı hızla artmaktadır. Son yıllarda doğala yakın renkli lenslerin yaygınlaşması lens kullanımını daha da cazip hale getirmektedir.

Gözümüzün önündeki kornea denilen saat camı gibi olan saydam yapının üzerine konarak göz kusurunu düzelten optik disklerdir. Gözlüğün düzelttiği tüm kusurlar ve düzeltemediği bazı kusurlar lensle düzeltilebilmektedir. Uzağı iyi göremeyen miyoplar, yakını iyi göremeyen hipermetroplar, uzağı veya yakını çarpık gören astigmatlar, katarakt nedeniyle lensi alınmış afaklar ve 40 yaşından sonra yakını göremeyen presbiyoplar için yumuşak, yumuşak torik, sert veya yarı sert lensler mevcuttur.

Keratokonus gibi saydam tabakanın yapısal hastalıklarında; kimyevi yanıklardan, iş kazalarından veya ameliyat sonrası oluşan saydam tabaka hastalıklarında tedavi maksatlı "bandaj lens" kullanılabilmektedir. Bu lensler yaralanma ve cerrahi sonrası rahatlama sağlar.


 

 

 

Kontakt Lens Çeşitleri Nelerdir?

Kontakt lens yapımında çeşitli petrol ürünü maddeler kullanılmaktadır. Lensler sertliğine göre esas olarak 2 gruptur:
  1. Hard (sert) lensler
  2. Soft (yumuşak) lensler

Sert Lensler: 1960'lı yıllarda geliştirilen sert lensler PMMA yapılıdır. Günümüzde pek kullanılmamaktadır. Bugün bu sınıfın yaygın kullanılan lensleri silikon ve floropolimer yapılı yarı sert tabir edilen göz geçirgen lenslerdir. PMMA sert lenslerine göre daha konforlu ve emniyetlidir. Daha çok astigmat ve keratokonusda tercih edilmektedir.

Yumuşak lensler: Rahatlığı, kolay kullanılması, renkli modelleriyle günümüzde lens kullanıcılarının % 80'inin tercihidir. Yumuşak lensler içinde günlük takılıp geceleri çıkarılan, belli bir plan dahilinde temizlenerek yılda bir değiştirilen konvansiyonel çeşitlerinin yerini özellikle ülkemizde aylık kullanılan sık replasman lensleri almıştır. Batı'da kullanılan günlük takılıp atılan kullan-at (disposbl) lensler, maliyet yüksekliği nedeniyle ülkemizde yaygın değildir. Yumuşak lenslerin torik çeşitleri astigmatın düzeltilmesinde gittikçe yaygınlaşarak kullanılmaktadır. Fiyatları daha pahalı, ancak kullanımları daha rahattır.



Birkaç renk kontakt lens uygulaması

 

Kontakt lens kullanımının avantajları nelerdir?

  • Kişinin estetiğini bozmaz.
  • Gözlüklerde yaşanan, yağmurlu havalarda veya kışın buğulanma, yazın sıcaktan terleme ile görüşün azalması problemi olmaz.
  • Cisimleri gerçek boyutunda görürüz.
  • Geniş görüş alanı sağlar.
  • Güneş gözlükleriyle beraber kullanılabilir.
  • Özellikle ülkemizde sık görülen trafik kazalarında ve diğer kazalarda göz yaralanmaları gözlüğe göre daha azdır.
  • Kamera, dürbün, mikroskop gibi araçları daha rahat kullanabilirsiniz.
  • Gözlüğe oranla gözden daha seyrek çıkartılıp takılır.

 

Kontakt lens kullanımının dezavantajları nelerdir?

  • Gözlüğe oranla daha pahalıdır.
  • Kolay yırtılıp, kaybedilebilir.
  • Göze yerleştirilmesi beceri ve zaman ister. Ancak alışılınca kolaydır.
  • Daha titiz bakım gerekir.
  • Alışmak zaman alıcıdır. Bazı şahıslar hiç alışamayabilirler.

 

Gözümün rengi değişebilir mi?

Gerek torik, gerek normal yumuşak lenslerin renkli modelleri vardır. Gözün rengini değişik tonlarda değiştirir. Ancak aynı lens farklı kişilerde farklı renkte görülebilir. Bunda kişinin iris renginin tonu etkilidir. Numaralı veya numarasız tipleri, aylık veya yıllık ömürlü oranları vardır. Renkli yumuşak lens kullanmak, normal yumuşak lenslere göre ek bir risk taşımaz.

 

Görme kusurum yok! Renkli lens takabilir miyim?

Renkli lensleri, gözünde bozukluk olmayanlar da kullanabilir. Ama yine de kontakt lens kullanmak için iyi bir aday olup olmadığınıza göz hekiminiz karar vermelidir. Günümüzde daha çok bayanlar tarafından tercih edilen renkli kontakt lensler, 30'lara varan renk tonu seçenekleriyle kişinin yapısına, elbise çeşitlerine, takılarına, makyaj biçimine ve ruh haline uygun olarak seçilmektedir.

 

Renkli lensin bakımı zor mudur?

Lens Takma

Lenslerinizi takmadan önce mutlaka ellerinizi yıkayıp kurulayınız. Lenslerinizi karıştırmamak için, önce sağ lensi uygulamayı bir alışkanlık haline getiriniz. Lensi kabından çıkarıp işaret parmağınızın üzerine yerleştiriniz. Lensin doğru yüzeyinin üstte olduğuna, dikkat ediniz. (bkz. resim 1 -2)

Diğer elinizin işaret ve orta parmağı ile üst göz kapağınızı kirpikleri de bastırarak yukarıya kaldırınız. Aynada gözünüze doğru bakınız ve yumuşak bir hareket ile lensi gözünüze değdirdiğinizde lens yerine oturacaktır. Daha sonra göz kapağınızı yavaşça kapatıp, lensin merkezleşmesi için hafifçe kapak kenarlarına masaj yapabilirsiniz.

Lens Çıkarma

Lenslerinizi çıkarmak için yukarı bakınız ve alt göz kapağınızı aşağı doğru çekiniz. İşaret parmağınızla lense dokunarak aşağıya çekiniz. İşaret ve başparmağınızla tutarak lensi gözünüzden çıkarınız. Lens Bakımı Lenslerinizi çıkarttıktan sonra, her zaman yeni lens solusyonu ile dolu lens kabında saklayınız. Yeni solusyon ile dolu lens kabına koymadan önce lensinizin her iki tarafını da avucunuzun içerisinde birkaç damla lens solusyonu ile temizleyiniz.

 

Bana ne tür bir lens uygun?

Bunun cevabını sıradan bir optikçiden değil, bir göz hastalıkları uzmanından alın. öncelikle ihtiyaç ve beklentilerinizi ona sunun. Hekiminiz sizi ayrıntılı muayene edecektir. Kontakt lens kullanımınıza engel olacak bir göz hastalığınız varsa onu tedavi edecek, sonrasında size en uygun lens modelini uygulayacaktır. Lens kullanımına başlamadan önce onu doğru kullanıp kullanamayacağınızı, hijyen şartlarınızın elverişliliğini, bakım koşullarına uyup uymayacağınızı bir defa daha düşünmelisiniz.

 

Kontakt lens kullanırken ne tür riskleri göze almaktayım?

En önemli risk enfeksiyondur. Uygun şekilde temizlenmeyen ve dezenfekte edilmeyen lensler gözün enfeksiyon kapma riskini artırır. Daha önemsiz ancak sık görünen problem allerjidir. Riskleri azaltmanın yolu sık olarak hekimini ziyaret etmek, lensleri zamanında değiştirmek, lens bakımını doğru ve kontrolleri zamanında yaptırmaktır.

Kimler sağlıklı kontakt lens kullanamazlar?

Yeterli sağlıklı hijyene sahip olmayan kişilere, anlaşmakta zorluk çekilenlere veya zeka sorunu olan kişilere, çok tozlu ve kirli ortamlarda bulunanlara önerilmez. Ayrıca sık göz ve göz kapağı enfeksiyonu geçiren kişilere, şiddetli allerjisi veya göz kuruluğu olanlara da lens verilmez. Dikkatsiz bir lens kullanımı görmeyi bozan göz hasarlarına neden olabilir.


Yukarıdaki resimde Kontakt lensin göz içi yerleşim konumunu görmektesiniz.

 

40 yaşını geçtim, zor okuyorum, lens kullanabilir miyim?

Yaş ilerleyince presbiyopi denilen bir göz kusuru ortaya çıkar. Gazete yazıları karışır. Bu durumda lens kullanımı için 2 yol seçilebilir:

1- Bir göze yakın lensi takılır. Diğerine takılmaz. Buna "monovizyon" denir. Bu tür kullanıma çoğu şahıs alışabilir. Bir-iki hafta denenir. Alışılırsa devam edilir.

2- Hem uzak, hem yakını gösteren multifokal lensler kullanılır. Alışma süresi gerekir.

Hem uzak hem yakın kusuru olanlar da ise, diğer bir seçenek, uzak için lens kullanıp yakın için gözlük vermektir. Daha kolay alışılır.

 

Görme kusurum için lazer yaptırdım. Renkli lens kullanabilir miyim?

Lazerden 1 ay sonra renkli lens kullanabilirsiniz.

 

Kontakt lens mi? LASIK mi?

Başlangıçta daha ekonomik ve emniyetli görünmekle birlikte, uzun vadeli kullanımda lens maliyeti LASIK'den daha fazla olmaktadır. Ayrıca lenste görülen komplikasyonlar ve riskler LASIK'ten çoktur. Hele ileri teknoloji ve tecrübe LASIK'in daha tercih edilebilir bir yöntem olmasını sağlamaktadır.

Lütfen dikkat!

  • El hijyenine özellikle dikkat ediniz. Tırnaklarınız temiz ve düzgün kesilmiş olmalıdır.
  • Lensleriniz her çıkarışta kendi solüsyonu ile temizlenmeli, durulanmalı ve önerilen saklama ilacı içinde korunmalıdır. Her çıkarışta solüsyon değiştirilmelidir.
  • Lensler ağza alınmamalı, tükürükle ıslatılmamalıdır.
  • Denizde veya havuzda yüzerken lenslerinizi çıkarınız. Aksi halde lens ortamın suyunu çekerek mikroplar için uygun bir vasat oluşturacaktır. Banyo yapmadan önce de lensler çıkartılmalıdır.
  • Lensleri makyajdan önce takmalı, dikkatlice çıkarıldıktan sonra makyaj temizlenmelidir.
  • Gözlerde herhangi bir kızarıklık, bulanık görme, ağrı, şişme veya şiddetli kaşıntı olduğunda doktorunuza başvurunuz.
  • Kontakt lensi çıkarmadan önce gözünüzde olduğuna emin olunuz.
  • Lensiniz hangi tür olursa olsun her gece çıkarınız!!!

 

Adres: Cumhuriyet Caddesi Öğretmenevi Karşısı No: 183, KİLİS | Tel-Fax: (0348) 813 37 47 / (0348) 822 24 30

Copyright © 2014 | Tüm hakları saklıdır.